Flåtten er her – dette gjør du med hunden

Hunden bør sjekkes jevnlig, og tenk allerede nå på forebyggende behandling.

 

Flåtten har blitt et problem i store deler av landet vårt. Mange hundeeiere vil komme i kontakt med den i løpet av flåttsesongen, og da er det godt å møte forberedt. Forebyggende behandling reduserer sjansen for at hunden din smittes av virus og bakterier som flåtten bærer med seg.

Flåttsesongen regnes fra mars til oktober, men flåtten våkner til liv og blir aktiv når temperaturen overstiger fem varmegrader. Da bør du som hundeeier være ekstra oppmerksom.

Sykdommene flåtten bærer på kan være farlige både for hunden og deg, og det er derfor viktig å tenke forebygging, samt å fjerne flåtten på et tidlig stadium.

Kilde: DyreIDs diagnoseregister viser at flåttsesongen 2024 er i gang.

Forebyggende behandling

Skal du oppholde deg i områder med mye flått er det beste å ta grep for at hunden din ikke skal bli bitt. I dag finnes det flere gode midler mot flått. Din veterinær vil kunne gi en anbefaling om hva som egner seg best, og du vil også kunne få en resept på dette middelet.

Her er tre alternativer:

  • Flåtthalsbånd er et av de vanligste midlene. Dette holder flåtten borte hele sommeren, og tåler i tillegg at hunder bader og blir våte.
  • Dråpebehandling  er også vanlig. Dette kan påføres i nakkeregionen og vil ha effekt i fire til tolv uker (litt avhengig av bading).
  • Tyggetabletter er også et alternativ. Disse gjør hundens kroppsvæske giftig for flåtten. Her holder det med én tablett hver 12. uke.
Kilde: DyreIDs diagnoseregister viser at flåtten har spredd seg til store deler av landet.

Sjekk hunden jevnlig

Selv om hunden har fått flåttmiddel er det likevel viktig å sjekke den jevnlig. En god regel er å sjekke pels og hud regelmessig, og helst daglig, hvis dere er mye i skog og mark.

Dra gjennom pelsen med hendene og bruk gjerne en kam for å fjerne flått som fortsatt kryper rundt der. Typisk setter flåtten seg på hunders hode og nese, eller på steder med tynn hud og lite pels.

Dersom du finner en flått som har bitt seg fast, bør den fjernes så fort som mulig. Har flåtten sittet på en stund og fått sugd en del blod vil den se ut som en grå ert og er enkel å fjerne ved å ta tak inn mot huden og vri rundt.

Veterinærer og dyrebutikker selger også flåttpinsetter som gjør det lettere å fjerne flåtten. En pinsett er spesielt nyttig for å få tak inn mot huden om flåtten er liten. Vri rundt til den løsner. Ikke bekymre deg om litt av munnpartiet på flåtten sitter igjen. Dette vil løsne og avstøtes i løpet av noen dager, og er ikke farlig for hunden.

Tegn på borreliose

Borreliose er den vanligste sykdommen flått fører med seg. Undersøkelser viser at omtrent en tredjedel av flåtten er bærere av bakterien.

Denne sykdommen kan være vanskelig å oppdage, og den kan bruke lang tid på å bryte skikkelig ut hos hunden.

Hos hunder vil de vanligste symptomene være betennelse i ledd, muskelstivhet, bevegelsesproblemer og i noen tilfeller nedsatt allmenntilstand.

Behandling

Å påvise sykdom eller smitte som følge av flåttbitt kan være vanskelig, og krever grundig undersøkelse av veterinær. En sikker diagnose kan stilles ut ifra kliniske symptomer og blodprøve.

Har hunden blitt smittet av borreliose må det igangsettes behandling. Legemidler med dokumentert effekt vil kunne skrives ut av veterinær på resept.

Ta kontakt med veterinær for råd om forebygging og fjerning eller behandling av flåttbårne sykdommer. 

Ha en fin vår og sommer med turer i skog og mark.

Artikkelen er godkjent og skrevet i samarbeid med vår fagveterinær